Friday, 14 October 2011

Presiden Termiskin di Dunia

Posted by karmilaillang at Friday, October 14, 2011
Mahmoud Ahmadinejad.... 


Presiden iran, Mahmoud Ahmadinejad, ketika di wawancara oleh Stesen Televisyen Fox(AS) tentang kehidupan peribadinya, "Ketika anda melihat cermin setiap pagi, apa yang anda katakan pada diri anda?"
Jawabnya, "saya melihat orang di cermin itu dan mengatakan padanya, ingat, kau tidak lebih dari seorang pelayan, hari di depanmu penuh dengan tanggungjawab yang berat, iaitu melayani bangsa Iran"

Berikut adalah gambaran Ahmadinejad, yang membuat orang terkagum dan terkesima :

1, saat pertama kali menduduki pejabat Presiden beliau menyumbangkan seluruh karpet istana Iran yang sangat tinggi nilainya itu kepada masjid-masjid di Tehran dan mengantikan dengan karpet biasa.

2, Beliau mendapati bahawa terdapat ruangan yang sangat besar untuk menerima dan menyambut tetamu VIP, lalu beliau mengeluarkan arahan untuk menutup ruang tersebut dan menyuruh pegawai untuk 
mengantikannya dengan ruang yang biasa dengan 2 kerusi kayu. walaupun nampak sederhana tetapi terlihat menakjubkan.

3, Pada kebiasaannya, beliau dikenali sebagai seorang yang suka berjenaka dengan petugas kebersihan di sekitar rumah dan pejabat presidennya.

4, Di bawah kepimpinannya, ketika beliau meminta menteri-menterinya untuk datang kepadanya dan menteri-menteri tersebut akan menerima sebuah dokumen yang ditandatangani yang mempunyai arahan-arahan darinya, arahan tersebut terutama sekali menekankan para menteri-menterinya untuk hidup secara sederhana dan disebutkan bahawa segala rekod peribadi mahupun ahli keluarga terdekat mereka diawasi, sehingga pada saat menteri-menteri tersebut keluar dari pejabatnya, mereka keluar dengan kepala menegak.

5, Langkah pertama beliau ketika itu ialah mengumumkan kekayaan dan harta benda beliau yang terdiri dari Peugeot 504 tahun 1977, sebuah rumah sederhana warisan ayahnya berusia 40 tahun yang lalu di sebuah daerah di Teheran. Rekod banjnya mempunyai baki paling minimum, dan satu-satunya wang yang masuk adalah gaji bulanannya. 

6, Gajinya sebagai pensyarah kejuruteraan di sebuah Universiti hanya bernilai US$250 (RM750). 7, Ahmadinejad masih tinggal di rumah warisan ayahnya. Hanya itulah yang dimiliki oleh seorang presiden, bahkan beliau juga dikatakan tidak mengambil apa-apa elaun tambahan atas alasan beliau bertugas untuk menjaganya dan semua kesejahteraan adalah milik negara.

8, Satu perkara yang membuatkan para staf di pejabat presiden kagum, kerana beg yang selalu di bawa oleh beliau setiap hari selalu berisikan sarapan, roti atau roti keju yang disiapkan oleh isterinya, dan beliau juga menghentikan kebiasaan menyediakan makanan yang dikhususkan untuk presiden.

makan tengahari

 9, Hal lain yang beliau ubah ialah penggunaan Jet Terbang Presiden, beliau mengubahnya menjadi pesawat kargo sehingga dapat menjimatkan duit cukai yang dibayar oleh rakyat dan untuk dirinya, beliau hanya meminta untuk terbang dengan pesawat terbang biasa dengan kelas ekonomi.

 10, Beliau kerap mengadakan pertemuan dengan menteri-menterinya untuk mendapatkan info tentang kegiatan dan aktiviti yang telah dilakukan, dan beliau juga memansuhkan protokol agar menteri-menterinya dapat masuk ke pejabatnya tanpa sebarang halangan. Beliau juga menghentikan kebiasaan upacara-upacara seperti karpet merah(red carpet), sesi foto atau penerbitan peribadi, atau hal-hal seperti itu ketika berkunjung di pelbagai tempat yang dikunjunginya.

11, Sekiranya perlu menginap di hotel, beliau meminta diberikan bilik tanpa tempat tidur yang tidak terlalu besar kerana beliau tidak suka tidur dia atas katil, tetapi lebih suka tidur di lantai beralaskan karpet dan selimut. 


Apakah perilaku tersebut merendahkan kedudukan presiden? Presiden Iran tidur di ruang tamu rumahnya sesudah lepas dari pengawal yang selalu mengikuti ke mana pun beliau pergi. Menurut akhbar Wifaq, gambar-gambar tersebut diambil oleh adiknya, kemudian dipaparkan oleh media masa di seluruh dunia termasuk Amerika.

 12, Sepanjang solat berjemaah, anda dapat melihat, beliau tidak berada di saf paling depan. 

Presiden Iran menundukkan kepala sebagai rasa hormat..

13, Ketika suara azan berkumandang, beliau akan terus mengerjakan solat dimana pun beliau berada meskipun hanya beralaskan karpet biasa.


 14, Majlis perkahwinan anak lelaki beliau hanya berlansung dalam keadaan yang amat sederhana, bahkan majlis itu tidak ubah seperti majlis perkahwinan kaun buruh sahaja. Berikut adalah gambar majlis perkahwinan seorang anak presiden. Tetamu hanya dihidangkan buah-buahan dan minuman.


Subhanallah, terlalu istimewa Presiden Iran ini, semoga beliau sentiasa dalam lembayung Allah S.W.T.Kreditt : Muhd Albi0 comments:

Post a Comment

 

Anugerah Cinta Copyright © 2012 Design by Asrarqulub Arts Asrarqulub Arts