Wednesday, 19 October 2011

Kisah Tudung

Posted by karmilaillang at Wednesday, October 19, 2011
Dulu-dulu, masa sekolah kita memakai tudung dengan sempurna, kita diajar di sekolah, selain ibubapa yang mencorakka kita pendidikan agama yang cukup. Namun hakikatnya perkara ini tidak bertahan lama akibat peredaran zaman dan perkembangan fesyen yang melibatkan pemakaian tudung sehinggalah kita sanggup mendedahkan aurat kita...kerana takut dikatakan ketinggalan zaman. Jangan kerana takut di katakan ketinggalan zaman, kita sanggup menolak hukum Allah...

Abu Darda r.a berkata : "Kesempurnaa taqwa itu adalah sentiasa seorang hamba itu sentiasa berjaga-jaga dengan Allah(arahan dan laranganNya) walaupun dalam hal sekecil zarah, sehingga dia akan meninggalkan sesuatu yang halal sekalipun, kerana takut jatuh di dalam yang haram".

Apa yang dikatakan oleh Abu Darda ini bersumberkan sebuah hadis Nabi, yang ertinya: "Tidak akan sampai seorang hamba ke darjat orang bertaqwa sehingga dia meninggalkan hal yang kecil yang mungkin tidak mengapa, kerana bimbang jatuh di dalam yang ditegah Allah," 
(Riwayat Ahmad dan Al Bukhari dalam At-tarikh)


Tapi sebaliknya kita perlulah ......Bagi "mereka yang faham dan ingin memahami sahaja...tutplah,  jangan beralasan ia kan arahan Allah..

Rasullullah S.A.W pernah di tanya oleh seorang sahabat, : "Ya Rasulullah dengan apakah mencapai keselamatan kelak,? Jawab Nabi S.A.W: "Jangan menipu Allah", Orang itu bertanya lagi : "Bagaimana menipu Allah?, jawab baginda "iaitu mengerjakan apa yang diperintahkan oleh Allah, tetapi tidak kerana
Allah....Kreditt : waheeda

0 comments:

Post a Comment

 

Anugerah Cinta Copyright © 2012 Design by Asrarqulub Arts Asrarqulub Arts