Jangan guna minyak masak lebih daripada sekali.. ^-*, dengar macam biasa tapi mari kita kongsi sama-sama. Kita ambil contoh goreng nugget la.Lepas goreng nugget tu, korang simpan minyak tu untuk digunakan lagi sekali atau dua kali (goreng benda yang sama) atau korang buang jak minyak tu terus?
Be carefull ya...lepas ni jangan simpan. Lepas guna terus buang, Walaupun korang akan kerap beli minyak masak tapi demi untuk kesihatan kena berkorban sedikit. Kenapa ? Ini sebabnya..
Pusat Racun Negara memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.
Pakar runding Pusat Racun Negara, Dr T.Jayabalan berkata, minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali.
"Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.
2 comments:
Tapi kalau macam goreng makanan yg memerlukan deep fry sayangnye minyak nak kene buangkan?
Kalau kat kedai makan kite xleh nak control dyeorang pakai minyak masak tu bape kali. Elok control diri sendiri mkn kat luar terlalu kerap
itulah kebiasaannya..lepas goreng kopok, goreng ikan pulak..
Post a Comment