1-Hilangkan pijar tangan akibat cili
Selepas memotong cili jangan basuh dulu tangan tu tapi sebaiknya rendam tangan di dalam
beras dan ramas beras tu sehingga hilang rasa panas kemudian barulah di basuh tangan.
2-Elakkan nasi lemak cepat basi
Bagi mengelakkan nasi lemak cepat basi gunakan air masak ketika memerah kelapa yang
telah di kukus,setelah itu itu jerangkan nasi pada api yang sederhana dan masak hingga
sempurna.Hasilnya nasi lemak itu tidak cepat basi dan tahan sepanjang hari.
3-Ikan goreng tambah sedap.
Jika mahu ikan goreng bertambah sedap dan lazat gorengkan dulu asam keping ke dalam
kuali,setelah itu masukkan ikan yang hendak digoreng.Anda pasti akan merasa keenakkan
ikan yang telah di goreng dan cara ini juga mengelakkan ikan goreng daripada melekat di
kuali.
selamat mencuba =)
0 comments:
Post a Comment