Sunday, 12 February 2012

‎5 kebaikan makanan pedas

Posted by karmilaillang at Sunday, February 12, 2012


1. Menurunkan berat badan
Menurunkan berat badan. Siapapun pasti setuju, makanan apapun kalau diberi sambal pasti akan lebih menambat selera. Kalau boleh, makanan diet anda pun mesti nak kena ada sambal. Kalau hal ini boleh membuat anda boleh menikmati makanan sihat dengan lebih berselera, kenapa tidak? Lagipun, rasa pedas itu boleh meningkatkan metabolisme anda. Kajian menunjukkan bahawa bahan utama dalam cili, iaitu kapsaisin, memiliki efek termogenik yang boleh menyebabkan tubuh membakar kalori ketika mengunyah selama 20 minit.

2. Menyihatkan jantung
Menyehatkan jantung. Hasil kajian juga menunjukkan, budaya makan makanan pedas menyebabkan insiden serangan jantung dan stroke menjadi lebih rendah. Alasannya, cili merah boleh mengurangkan kesan dari kolesterol yang berat, sedangkan kapsaisin pula boleh melawan peradangan. Keduanya merupakan faktor risiko untuk masalah jantung.

3. Mencegah kanser
Mencegah kanser. Menurut American Association for Cancer Research, kapsaisin juga memiliki kemampuan untuk membunuh beberapa sel kanser dan leukimia. Sedangkan kunyit, yang dijadikan bahan dalam kari dan mustard, boleh memperlambatkan proses penyebaran kanser dan pertumbuhan tumor. Untuk memberikan hasil semaksima mungkin, campurkan dengan lada hitam untuk menyerap kunyit 2.000 peratus lebih banyak.

4. Menurunkan tekanan darah
Menurunkan tekanan darah. Vitamin A dan C mampu menguatkan dinding otot jantung, sementara panas dari lada meningkatkan aliran darah ke seluruh tubuh. Kombinasi ini boleh menghasilkan sistem kardiovaskular yang lebih kuat.

5. Mengurangkan stress
Mengurangkan stress. Makanan pedas boleh meningkatkan produksi hormon yang memberi rasa ketenangan, seperti serotonin. Hasilnya, makanan ini mampu membantu mengurangkan depresi dan stress.


kreditt : Apiz

23 comments:

Aine Ainun on 12 February 2012 at 09:38 said...

Saya, kalo mkn xpdas, x selera mkn. Mst nk pdas;)

Lily on 12 February 2012 at 10:02 said...

Mknn pedas tetap yg terbaik :D

kpah k-poh on 12 February 2012 at 10:32 said...

tak tahan makan makanan pedas ooooo... ceret beret...heeee

aReLaN on 12 February 2012 at 13:53 said...

suka pedas tapi kena control takut kang kena buasir.hmmm

pelangi sepi on 12 February 2012 at 14:16 said...

suka makan pedas

sugar2 kapas strawberry on 12 February 2012 at 15:18 said...

suke pedas tapi taktahan mkn pedas..mula lah air mata meleleh.hahaha

lieynanilaz on 12 February 2012 at 17:04 said...

saya memang suka makan pedas....

Serunai on 12 February 2012 at 17:26 said...

Makan pedas sangat sampai bibir rasa tebal.. Apapun terima kasih. Informasi baru.

EyqaLuvender on 12 February 2012 at 19:35 said...

okay,skrg kte kt n9 so mmg obviously makanan die pedas2..
hehe...kena terima jgk la ni..

♥ Cik Zack's ♥ on 12 February 2012 at 20:41 said...

sukaaa giler pedaaasss :)))

Julie M Gumpil on 13 February 2012 at 11:53 said...

HI, jom tukar2 blog nak? ni blog saye: http://health-wellness-nature.blogspot.com/.. see u k...

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:28 said...

huhuhu, saya tak makan pedas =)

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:29 said...

bagi peminat yang gemar makan pedas..pastinya terbaik

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:29 said...

samalah kita kak, tapi taklah sampai ceret beret :D

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:30 said...

agak2la sampai nak buasir en.arelan :D

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:30 said...

huhuhu saya tak suka...

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:31 said...

hihihihihi, teruk tue klu sampai meleleh air mata :D

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:32 said...

pasti peminat setia cili padi =)

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:32 said...

hihihihi, sama2 kita kongsikan

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:33 said...

pedas sikit tak apa kot...
kena terima kita p tempat orang kan, kena ikut jugak la =)

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:33 said...

hihihihi, saya tak suka

karmilaillang on 14 February 2012 at 09:34 said...

ok sis....selamat datang =)

jahajahatable on 27 February 2012 at 12:09 said...

pedas=cinta

Post a Comment

 

Anugerah Cinta Copyright © 2012 Design by Asrarqulub Arts Asrarqulub Arts