Monday, 20 February 2012

Kenapa Baju Bedah Doktor Berwarna Hijau

Posted by karmilaillang at Monday, February 20, 2012


Salam Isnin semua, tajuk entry pagi ni yang ringan-ringan jak sebab tuan tanah kurang chat sikit...
kan2? pernah perasan x? ka lansung x pernah masuk bilik bedah? hahaha..siapa yang pernah? ramai la x pernah..
tapi, yang pastinya semua baju bedah doktor warna hijau..sebab apa warna hijau ya? pernah x tertanya? kenapa bukan warna lain?
pada zaman dahulu kala..doktor bedah pakai baju warna putih selari dengan kebersihan..tapi, ada seorang doktor yang berpengaruh telah mencadangkan agar warna putih ditukar kepada warna hijau..
mungkin sebab nampak cool kot…hihihihi..maksud atok, nampak sejuk la..tetapi ada jugak sebab-sebab lain..antaranya :
  • Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.
  • Melihat warna merah terus menerus menyebabkan sinyal warna merah di otak memudar sensiviti terhadap variasi warna merah.
  • terus-menerus berfokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor.
  • Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor
itulah adasan yang diberikan.namun, sukar dipastikan mengapa warna hijau memang sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah.
cucu ada pendapat lain x? hurmmm….

6 comments:

MsDila on 20 February 2012 at 18:32 said...

tapi ada sesetengah hospital, operation room staffs pakai scrubs warna light blue bila time srcubbing untuk surgery. camne tu ek?

Hanif on 20 February 2012 at 18:41 said...

Oh!!!! semua nya dah dipikir yekk..akuingat pakai bantai ajer.atau nak bezakan standard

RazFiRa on 20 February 2012 at 21:40 said...

ooooo tak pernah terpikir selama ni... hehehe.. btol la kot

CINTA UNTUK KITA on 21 February 2012 at 10:10 said...

ngeee prnah jugak trfkir tapi mls dh nk fkir.. haha.. yg pnting semua kptsan sesuatu komuniti tu berbulat suara..tu yg pnting, jgn nnti ada yg gduh wrna ni lah wrna tu la.. haha betul tak? ;p

Serunai on 21 February 2012 at 13:12 said...

Saya x arif tentang warna.. tapi antara warna merah ngan hijau... mmg warna hijau lagi menyenangkan. :)

jahajahatable on 27 February 2012 at 12:09 said...

i loike green..

Post a Comment

 

Anugerah Cinta Copyright © 2012 Design by Asrarqulub Arts Asrarqulub Arts