Tuesday, 1 November 2011

Mengapa biskut yang dijual berlubang

Posted by karmilaillang at Tuesday, November 01, 2011


Secara jujurnya tak pernah membayangkan atau terpikir kenapa biskut-biskut yang di beli berlubang-lubang. Pada jangkaan, mungkin kerana style, rekabentuk mesin atau trademark. Tapi, biskut berjenama apapun mesti berlubangkan? Oreo ke, biskut banjir ke? Hup Seng ke.. Ping Pong ke.. mesti berlubang.

Pencarian hari ini menunjukkan bahawa biskut-biskut ini dibuat berlubang bukanlah kerana suka-suka. Namun ianya adalah kerana untuk memastikan biskut-biskut ini masak secara rata. Kalau diikutkan, biskut ini akan mengeluarkan wap/haba. Tanpa lubang-lubang ini, biskut akan mengelembung dan membuatkan biskut kelihatan buruk. Selain itu, dengan lubang-lubang ini, biskut akan lebih rangup.

Kalau lubang-lubang biskut ini dibuat terlalu dekat menyebabkan biskut akan menjadi sangat keras dan kering kerana terlalau banyak wap yang keluar. Kalau terlalu jauh, gelembung yang hodoh akan muncul.


4 comments:

Faz Abas on 1 November 2011 at 14:56 said...

info yang menarik. tak pernah terfikir pun...

btw, header blog ni cantik sangat!

jemput singgah www.kisah-dan-kasih.blogspot.com

MellProps on 1 November 2011 at 19:32 said...

laa, serius tak pernah terfikir..bagus2

karmilaillang on 1 November 2011 at 22:38 said...

tak terfikir kan..hihihi

karmilaillang on 1 November 2011 at 22:39 said...

Tq kak faz...

Post a Comment

 

Anugerah Cinta Copyright © 2012 Design by Asrarqulub Arts Asrarqulub Arts