Monday, 23 January 2012

Jenazah melekat di Kubah Masjid

Posted by karmilaillang at Monday, January 23, 2012

Kisah jenazah melekat di kubah masjid nabi s.a.w. ini adalah riwayat daripada syeikh waliullah Murtadha al-Zabidi (1790M) mengenai peristiwa orang-orang wahhabi pada zaman itu yang cuba merobohkan, tanda-tanda di kubur baqi' dan mahu meruntuhkan kubah nabi dengan tujuan menghalang umat Islam memuja-muja nabi dan sahabat berlebih-lebihan.
Dikatakan seorang hamba Allah cuba mendaki kubah hijau ini untuk menghancurkannya, lantas beliau disambar petir dan mati di situ serta mayatnya melekat tidak boleh ditarik. Ulama-ulama pada waktu itu bersepakat membiarkan mayat itu dikafan, dan dikerandakan diatas kubah itu dan ia masih kelihatan sehingga sekarang. Kata syeikh al-zabidi..Allah sengaja membiarkan mayat itu melekat dengan kubah sebagai pengajaran kepada umat Islam berikutnya.

Namun, terdapat beberapa golongan yang cuba menafikan kisah ini bagi menutup kesilapan golongan wahhabi yang mahu menghancurkan kubah Nabi s.a.w.

Ada pula golongan yang keliru bagaimanakan jenazah ini menerima seksaan atau nikmat di alam kubur sedang mayat dan kuburnya terpampang dikhalayak ramai. Ada pula golongan cendiakawan Islam mula menganggap seksaan dan nikmat kubur hanyalah dengan roh sahaja bukannya dengan jasad.Kreditt : Mohd Rozali Senik

6 comments:

Anonymous said...

astaghfirullah !

ati shariffuddin on 23 January 2012 at 21:22 said...

dah lama baca pasal benda ni.. yg penting, Allah ada kuasa utk buat apa2 pn.... can't say no...

Mak Usu on 23 January 2012 at 23:09 said...

Astaghfullah.. Tiada tandinganNYA...

Hanif on 23 January 2012 at 23:16 said...

KuasaNya!!!!!!!!

karmilaillang on 24 January 2012 at 09:37 said...

mungkin cerita ni dah lama...tapi bru terbaca, jd saya kongsikan untuk bacaan semua dan sebagai peringatan untuk diri juga ^-^

Si qusowt on 24 January 2012 at 10:59 said...

thanks perkongsian bergune ni

boley ambik pengajaran same2.:)

Post a Comment

 

Anugerah Cinta Copyright © 2012 Design by Asrarqulub Arts Asrarqulub Arts