Friday 13 January 2012

Semalu ^-^

Posted by karmilaillang at Friday, January 13, 2012

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan
tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil


kreditt : Doodle Dakwah

5 comments:

miloaiskurangmanis on 13 January 2012 at 11:20 said...

insyaallah....
tQ - good entry...

aReLaN on 13 January 2012 at 12:27 said...

thanks for sharing.setiap ciptaan ALLAH tu ada hikmah dia kan.hehehe

Tea on 13 January 2012 at 12:41 said...

Aku masih wanita yang lemah...

Zehan Ilyana on 14 January 2012 at 20:40 said...

nice..:)
like dis!

Raz on 14 January 2012 at 21:02 said...

saya selalu kagum dengan pokok semalu sebab dia berduri tetapi pemalu. hehehe

Post a Comment

 

Anugerah Cinta Copyright © 2012 Design by Asrarqulub Arts Asrarqulub Arts